Dansk design er en stil av funksjonalistisk utforming og arkitektur som ble utviklet på midten av det 20. århundre. Påvirket av den tyske Bauhaus skolen, brukte mange danske designere de nye industrielle teknologiene, kombinert med ideer om enkelhet og funksjonalisme for å designe bygninger, møbler og husholdningsgjenstander, hvorav mange har blitt ikoniske og er fortsatt i bruk og produksjon. Fremtredende eksempler er eggstolen, PH lampene og operahuset i Sydney.
Dansk mote er den fjerde største eksportvaren av all produksjonsindustri i landet. Det bringer inn 30 milliarder dollar i året, som medfører at mote har blitt en katalysator for eksport, sysselsetting og vekst i Danmark. Danske motefirmaer har en høyere verdiskaping for aksjonærene enn noen annen moteindustri globalt. 1960- og 1970-tallet var en periode med vekst av mote i landet. Fra 1960 til 1965 ble klesbransjen omtrent fordoblet i størrelse når eksporten økte fra 250 til 500 millioner kroner. I løpet av denne tiden innså designere og produsenter behovet for å fokusere på produktutvikling og kunnskap om målgruppene i andre land. Moteshow ble et økende fenomen, og klær ble satt i masseproduksjon av nye danske designere. Mens eksporten fortsatte å øke, og motedesign i Danmark ble mer populært, begynte designere å fremme mote over hele verden i håp om å konkurrere mot de beste motelandene som Frankrike og Italia.
Moderne trender
Dansk møbeldesign klarte ikke å komme med noen nye viktige bidrag på 1970 og 1980-tallet. Derimot begynte industridesignere å blomstre, og benyttet de grunnleggende prinsippene i fokus på brukeren, respekt for materialer og oppmerksomhet på detaljer. For eksempel var det godt kjente danske designere, som Tobias Jacobsen (barnebarn av Arne Jacobsen), som fokuserte på de enkle elementene i en fiolin når han desginet stolen “Vio” eller på en boomerang når han utformet sin selvtitulerte skjenk.
Bernadotte & Bjørn studio, etablert i 1950, var de første til å spesialisere seg i industriell design, med vekt på kontormaskiner, husholdningsapparater og funksjonelle artikler som termokannen. Elektronikkprodusenten Bang & Olufsen, i samarbeid med Bernadotte & Bjørn og senere med Jacob Jensen og David Lewis, utmerket seg i moderne designarbeid i samme tidsperiode. Rundt samme tid samarbeidet Stelton med Arne Jacobsen og Erik Magnussen med å produsere sin ikoniske termokanne, som ble en stor internasjonal suksess. Et annet vellykket designområde er medisinsk teknologi. Danske designselskaper som 3PART, Designit og CBD har jobbet i dette fagområdet med individuelle designere som Steve McGugan og Anders Smith.
I 2002 lanserte den danske regjeringen og byen København et forsøk på å etablere en verdensbegivenhet for design i København. Opprinnelig skulle det være et verktøy for merkevarebygging av tradisjonell dansk design, men non-profit organisasjon INDEX: skiftet fokus etter verdensomspennende forskning og innførte begrepet design for å forbedre livet, som raskt ble hyllet både i Danmark og resten av verden. Organisasjonen deler nå ut den største designprisen i verden i København, deltar på utendørs utstillinger rundt om i verden, kjører utdanningsprogram og designlaboratorier og er vert for et globalt nettverk.
I dag er det et sterkt fokus på design i Danmark ettersom industrien i økende grad ser viktigheten av design i bedriftssektoren. I tillegg, som en del av sin næringspolitikk, har den danske regjeringen lansert initiativet DesignDenmark, som tar sikte på å gjenopprette Danmark sitt renomme i den internasjonale designeliten.