En ny bølge av norske designere har gjort seg bemerket de senere årene, mens de klassiske ikonene er gjenoppdaget. Belysning, regntøy, ull og pass er blant de norske designene som tiltrekker verdensomspennende oppmerksomhet.
“Stilige Skandinavia”. Du trenger ikke å ha spist form og funksjon til frokost og abonnere på en myriade av stilige designmagasiner for å ha hørt dette uttrykket før. Skandinavisk design dukket først opp som en fellesbetegnelse på 1950-tallet, da designere fra Norge og nabolandene turnerte verden rundt med sine produkter, preget av minimalisme og funksjonalitet.
Nordmenn har kanskje ikke vært like dyktige eller ivrige som våre svenske og danske naboer i å fremme våre designikoner fra etterkrigstiden. Men dette kan være en fordel: den nye generasjonen av designere kan nå uttrykke seg mer fritt, uten å hele tiden måtte leve opp til en arv.
Det er allerede mange som har fått internasjonal anerkjennelse. De arbeider med flere formater, men den røde tråden er viljen til å eksperimentere og ta sjanser. Mange av de norske designerne jobber nå med det internasjonale markedet i tankene, inspirert av globale trender. Det betyr at det kan være vanskelig å definere en enhetlig norsk design, selv om faktorer som naturinspirerte former, elegante linjer og lys er fremtredende.
Den norske naturen, vær og livsstil har også satt sitt preg på arbeidet til mange designere. Det er nok ingen tilfeldighet at noen av de mest kjente klesmerkene de siste årene har produsert regntøy, eller varme klær laget av ull. De lager klær for vanlige mennesker med en følelse av stil, mens luksusklær laget av norske motedesignere er en sjeldenhet. Norske designere har jobbet mye med lamper og belysning – kanskje naturlig med tanke på den lange og mørke vinteren.
Norge har også en stor offentlig sektor, og noen av de mest spennende designene som har dukket opp i de siste årene har faktisk blitt gjort for offentlige etater. Nye sedler, designet av Snøhetta, er blitt hyllet som en umiddelbar klassiker. Det samme har redesignet av det norsk passet – med friske farger og forenklede framstillinger av Norges naturlandskap.
The Guardian melder om sistnevnte: «Hvis passet er et symbol på nasjonal identitet, da har det nye designet for Norges pass utvilsomt sementert landets rykte som et land med elegant, minimalistisk skjønnhet”.
Glade klær og stilig regntøy
En rosa traktor. Det er kanskje det mest kjente klærikonet fra Norge de siste årene, ettersom Moods of Norway har blitt et internasjonalt motehus med flaggskipbutikker i New York og Los Angeles, blant andre storbyer. Happy clothes are for happy people er deres motto, og sterke farger og mønstre preger deres blazere, jakker, skjorter, sko, og en rekke tilbehør.
Mens Moods of Norway er en mer fengende merkevare for folk flest, har Norge en rekke designere som opererer i den høye enden av motespekteret. Flere av dem blir solgt i de viktigste motebutikker på steder som New York, Tokyo og Paris.
Norwegian Rain and Swims er stilige regntøymerker, mens Holzweiler produserer en ganske unik skjerfsamling i kasjmir, silke og ull. Betydningen av de ulike sesongene i Norge er understreket av et merke som heter Fall Winter Spring Summer som produserer kvinneklær med skandinavisk estetikk som balanserer femininitet og maskulinitet.
Merket Johnnylove fra Trondheim er et eksempel på mange spennende ting som skjer utenfor Oslo også.
Et livslangt design
Det er lett å tenke på møbler eller elektroniske produkter når noen nevner ordet “design”. Imidlertid har skoler som Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo mer og mer fokus på rollen designere kan ha på problemløsning i samfunnet generelt – både i privat og offentlig sektor.
Hvordan kan designere arbeide for å redusere utslipp og bidra til et bærekraftig samfunn? Eller for å bygge offentlige rom der barna kan bevege seg og leke på egne premisser? Et mye omtalt eksempel på dette var da et team av designere jobbet sammen med Oslo universitetssykehus på prosessen rundt kreftdiagnose, og prosjektet klarte å redusere ventetiden fra 12 uker til syv dager. Designinstituttet ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo er i dag rangert blant verdens beste, og på Norsk Design- og Arkitektursenter (DOGA) kan du oppleve utstillinger, konferanser og andre arrangementer som fremmer god bruk av design og arkitektur.